Distributieriem vervangen

 

 

De distributieriem

De distributieriem is een heel belangrijk onderdeel van je auto. Het is een rubberen riem die tussen de krukas en nokkenas zit en cruciaal is voor het starten van de auto. De riem verbindt de krukas met de nokkenas(sen). De distributieriem is aan slijtage onderhevig en moet op tijd vervangen worden. Als de riem breekt of doorslipt, houdt de motor ermee op. In het ergste geval heeft dit grote schade aan de motor tot gevolg, wat kan oplopen tot in de duizenden euro’s.

Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?

Elke autofabrikant hanteert voor zijn autotypes verschillende vervangingstermijnen. Deze kun je terugvinden in het instructie- of onderhoudsboekje van de auto. Er wordt een maximum aantal kilometers aangegeven. Daarnaast wordt er ook vaak een maximum leeftijd in jaren aangegeven, omdat de riem na verloop van tijd uitdroogt en breekbaar wordt.

 

Belast je de motor vaak en zwaar, bijvoorbeeld met een caravan? Dan zal de distributieriem eerder slijten en eerder aan vervanging zijn. Dat is niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Ook als je veel korte ritjes rijdt met je auto, slijt de distributieriem sneller. Dit komt doordat de distributieriem het hardste moet werken tijdens het starten van de auto.

 

Ons advies is dan ook om de distributieriem ruim binnen de vervangingstermijn te vervangen.

 

Twijfel je of kun je niet terugvinden wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is? Neem gewoon even contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Kun je zien of de distributieriem aan vervanging is?

Kijk in het onderhoudsboekje van je auto voor informatie over de laatste vervangingsdatum. Heb je geen onderhoudsboekje of is het niet ingevuld? Kijk dan of er een sticker onder de motorkap zit met daarop de laatste datum of kilometrage waarop de distributieriem voor het laatst vervangen is. Kun je geen sticker vinden en weet je niet wanneer de riem voor het laatst vervangen is, dan is het verstandig om de distributieriem direct te laten vervangen!

Kun je de distributieriem zelf vervangen?

Wij raden je sterk aan om de distributieriem altijd door een monteur te laten vervangen. Zelfs de handige doe-het-zelver raden we het af om dit zelf te doen. Het vergt namelijk wat kennis van zaken en is een erg secuur werkje. Ruimte voor fouten is er niet, omdat elke fout vroeg of laat kan leiden tot schade aan de motor.

Wat kost het vervangen van een distributieriem?

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Dan kunnen we je exact laten weten wat je kwijt bent als wij de distributieriem voor je vervangen. De kosten voor het vervangen van de distributieriem variëren van € 295 tot € 1.000. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad en het aantal onderdelen dat de monteur moet demonteren voor hij de distributieriem kan vervangen.

 

Tijdens het vervangen van de distributieriem kan de monteur constateren dat het verstandig is om bijvoorbeeld de loop- en spanrollen en waterpomp te vervangen. Voor deze extra reparaties neemt de monteur contact met je op om toestemming te vragen.

Hoeveel tijd kost het om de distributieriem te laten vervangen?

Het vervangen va de distributieriem is doorgaans niet iets dat binnen een uurtje gedaan is. De hoeveelheid tijd die het kost, is afhankelijk van jouw merk auto en model. Vraag ernaar bij onze monteur.

 

Er staat kosteloos een leenauto voor je ter beschikking.

Een afspraak maken voor het vervangen van de distributieriem?

Een afspraak maken kan online via deze link. Heb je graag eerst nog wat meer informatie, neem dan contact met ons op. We helpen je graag weer veilig de weg op!

 

Ook voor andere werkzaamheden zijn we je graag van dienst: